Samarbeidspartnere: 

 


 

 

           

  

 

 

 

 

 

 

 

 

OM SvarteMajja / ”Rinnanbilen” 

ACCT driver å restaurerer en gammel politibil, en såkalt MAJJE. Dette foregår som et prosjekt mellom klubben, Sør Trøndelag Politidistrikt, og Trondheim Kommune – ved Ressurssenter for barn og Unge (RBU). Arbeidet foregår på gamle Bilskolen, på Lade3. Bilen er en 1939 modell Chevrolet Pick Up, som er ombygd i Brummundalen til ”Panel Dilivery”.

Majjen gikk som politibil i Trondheim fra 1939, og til 1949. Bilen ble brukt av Trondheimspolitiet under rettsoppgjøret etter krigen, og Henry Rinnan var blant fangene som ble transportert i den. Etter det overtok politiet på Rjukan bilen. Den har etter det blitt brukt som ”sightseeingbuss” ved Mjøsa, mellom DS Skibladner og Fram museet. Den endte sine dager som gårdsbil på hedemarken, og ble da gitt tilbake til Politiet i Trondheim som ”myrvrak”. Samarbeidet startet i 2007, da bilen ble flyttet fra politiets lager, inn til RBU’s lokaler på Lade. Der ble ”myrvraket” demonter, avfotografert, avtegna og alt ble godt dokumentert.

Ramma ble sandblåst, og brennlakkert. Alle andre metalldeler ble sandblåst og grunnet. Alt treverk ble avtgnet i full størrelse.

I desember 2007 ble så jakten på deler intensivert. Ramme ble satt opp på bukker, og forstilling, baksaksel med med utstyr ble sjekket. Gearboksen fikk nye lager (fra ABRA), og er som ny. Vi fant etter hvert også en tilsvarende motor, ned på Esp. Denne var nyoverhalt – i 1964. Etter et ettersyn ble denne startet opp, og prøvekjørt. Bremser er overhalt med nye deler. Det er utreolig hva som kan skaffes av nydeler til en så gammel bil.

Torpedovegg ble restaurert, og påmontert. Det meste av treverk måtte lages på nytt, og det ordnet et av ACCT’s medlemmer, sammen med elever ved en avdelig på Brundalen videregående.

Etter dette ble bilen sendt til Polen for videre restaurering. Der ble den stående en tid, men er nå tilbake ved bilskolen i Trondheim. Det viser seg imidlertid at en del deler er forsvunnet etter restaureringen i Polen. Det vil selvfølgelig påløpe en del utgifter for å erstatte disse delene. Vi håper klubbens medlemmer kan bidra med en liten skjerv, slik at restaureringen kan fortsette. Du kan vippse et beløp til klubben på vippsnummer:120663. Merk bidraget med ACC Trondheim-Svartemarja. På forhånd takk.

Espen

Objektet

Motor inn